#240 Wolnera / Thrash Metal / Peder a Lubo / 29-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Peder : Ahoj, Volám sa Peder a celkom rád opdisujem vodomery. Lubo : Nazd...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, June 3, 2022

RK#21 Čítanie po rannej káve s Tomášom (Bongsilisk).

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala, ktorý song máš najradšej a prečo?

Táto nahrávka ako aj celé zoskupenie vzniklo úplne náhodne. Názov kapely som mal už dlhšiu dobu premyslený a veľmi sa mi páčilo, že keď som ten názov zadal do google, tak nenašlo žiadne výsledky. Jednu slnečnú nedeľu som zavolal chalanom, s ktorými inak hrávam aj v Return of Pluto, že mám nejaké nápady. Chalani tiež obľubujú rôzne stonery a doomy, tak sme tomu dali šancu. Hneď na prvej skúške vznikla pracovná verzia skladby T. A potom to už postupne nejak išlo samé. V septembri bolo vymaľované a nahrávalo sa. Nahrávanie prebiehalo v skúšobni a rovnako ako celé nahrávanie aj mix zastrešoval náš gitarista. Následne nám mastering spravil Adam Mičinec, ktorému sa táto nahrávka veľmi pozdávala. Touto cestou sa mu aj chcem poďakovať, že zase raz odviedol neskutočnú robotu a dodal tomu ten správny feeling ako aj pri albume Existencialista od Tujarotu. Obľúbenú skladbu neviem či mám, mne sa to páči celé a som spokojný, ako sme to dali dokopy.


Ktorá správa zo sveta kultúry a umenia ťa naposledy potešila?

Vzhľadom na pracovnú vyťaženosť sledujem akurát tak legislatívne zmeny ako dianie v umení a kultúre.



 

Čo ťa naposledy vytočilo?

Novela trestného zákona, ktorá je účinná od 1.5.2022. Za trávu si človek môže vybrať či pôjde sedieť resp. dostane podmienku alebo či absolvuje liečenie (v jednoduchosti asi takýto je úmyseľ zákonodarcu). Takže psychiatri nebudú mať čo iné robiť len riešiť "závislých" na marihuane. Aspoň takto mi to vyplynulo z dôvodovej správy k novele zákona. Objavili sme teplú vodu. Tento koncept už skúšali niektoré štáty USA pred desiatkami rokov a štatisticky akurát vykazovali vysokú mieru "liečených závislých" keďže nikto nechcel ísť sedieť. Inak spravím si malú reklamu, pokiaľ niekoho by zaujímala téma dekriminalizácie marihuany, tak v rámci doktorandského štúdia som napísal odbornú monografiu na túto tému. V týchto dňoch by to už malo byť dostupné vo väčšine kníhkupectiev. Zároveň ďakujem vydavateľstvu právnickej literatúry, Eurokódex, za vydanie a tiež všetkým, kt. mi pomohli dotiahnúť toto dielo do finálnej podoby.


Keby si sa mohol narodiť v minulosti, v ktorej dobe a kým by si chcel byť?

Veľmi dobrá otázka. Asi by som chcel žiť v 70s resp. v dobe kedy nebolo všetko online a uponáhľané. Samozrejme pokiaľ by som mal žiť v 70s tak isto nie v krajinách kde vládol hlboký mier.


Na ktoré akcie sa v najbližšej dobe chystáte ako kapela a kam sa chystáš ty osobne?

Máme už zajednané nejaké tie koncerty cez Vlada zo Sacred Audio. Naisto budeme hrať 05.07. v košickom Collosseu ako predkapela americkým Ecstatic Vision. Zrejme deň predtým budeme aj v Poprade. Je to v štádiu riešenia. Nároční nie sme, dajte nám najesc a my potom pôjdeme spac a dačo na benzín, keďže už nás nebaví hadicou ťahať z cudzích nádrží (humor). Radi spravíme hluk kdekoľvek.


Najsmutnejšia, najstrašnejšia a najzábavnejšia scéna vo filme, ktorú si vieš vybaviť.

Jedna z najzábavnejších scén, ktorú som kedy videl bola časť simpsonovcov, v ktorej Homer jedol a mal plné ruky. Na tanieri mu pristala mucha a on drbol hlavou, aby ju zabil. Najsmutnejšia a najstrašnejšia scéna, tak to netuším. Každopádne asi najviac po citovej stránke ma zasiahol film s názvom Ray, ktorý opisuje život Raya Charlesa. Odporúčam.


 

Daj 5 zaujímavých klipov/songov z minulosti alebo súčastnosti + komentár.

Momentálne nemám veľmi čas na počúvanie hudby, čo ma aj mrzí. Najviac však v poslednej dobe počúvam dookola asi dve také žánrovo protikladné zoskupenia.
Keď mi nehrá Uada, tak potom je to Redzed. Mal som to štastie v októbri Redzeda vidieť naživo v Bratislave aj s kapelou a bolo to perfektné.


Umelecké vyjadrenie ako únik z reality alebo naopak aktívna súčasť a odraz diania v spoločnosti ?

Umelecké vyjadrenie je pre mňa jednak únik z reality, ale zároveň aj vyjadrenie svojich pocitov. Je to subjektívne. Protestsongy však tvoriť asi nebudem.


Majú sa hudobné žánre a subkultúry miešať alebo je lepšia "žánrová čistota" ?

Pre mňa za mňa, nech sa mieša čo chce s čím chce. Vždy je to vyjadrenie jednotlivca alebo zoskupenia a umenie hranice nepozná.


V akom momente je už lepšie hudobné remeslo zavesiť na klinec a prenechať miesto mladším  ?

Keď už to človeka nenapĺňa, stratí to preňho zmysel a je to silené.





No comments:

Post a Comment