#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, March 28, 2022

#19 V-dur Reviews: Bahratal - Legie Ubožáků (ep 2022)


 

Bahratal - Legie Ubožáků (ep 2022)

By V-dur


Prevaľovanie tónov zbustrovanej basy ako z albumov najlepšej éry vydavateľstva Silver Rocket prechádza za zvukov túrovania motorky do gitarového intra, ktoré by pokojne mohlo byť poctou Slayer. Keď sa napokon ozve spev, snáď nie iba starým páprdom pripomenie odkaz Master's Hammer.

Úvodný song nahrávky "Legie Ubožáků" je pôsobivá scénická kompozícia: žiaden riff ani pasáž sa v ňom nezopakujú. Kapela ide a povie veci a keď ich povie, ide ďalej, ako motorkár na pomalom chopperi, ktorý je preto pomalý, aby sa mu neminul ten svet okolo a nemusel chodiť na žiadne miesto dvakrát.



 

Počuť, že kapele záleží na tom, aby neznela úplne ako všetky ostatné kapely. Relatívne jednoduché riffy obohacuje aspoň o drobné detaily, hneď prvá pasáž po rozbehnutí songu je zároveň najkomplikovanejšia, ako keby sa hudobníci snažili povedať: "Prídu aj priamočiarejšie riffy, sčernalý a od sádz špinavý thrash a punk, ale teraz ešte toto."

"Zmizet Jako Rudý Trpaslík" už následne rozvíja najmä tú priamočiarosť. BAHRATAL patria k tým, ktorí jednoduchosť hudby využívajú k skúmaniu jej atmosférických a zvukových možností. Nestrácajú pri tom energiu a drive, ktorou upútajú aj ľudí, ktorým nezáleží na harmóniách a inováciách. Za mňa sú skvelá ukážka moderného blackmetalového zvuku, ktorý sa rochní presne v tom, na čo bol black metal vymyslený: v zásade, že to najsilnejšie na tejto hudbe je to, čo sa nedá zapísať notami.




No comments:

Post a Comment